1. Koska ja miksi heräsi ajatus Jääporteistä?

– Ajatus Jääporteistä heräsi joskus muinoin syksyllä 1997, koska halusin tehdä täysin omaa tunnelmallista musiikkia ilman mitään tuttuja metalliasoittimia. Kehittelin siinä muutamia biisejä ja kuulosti sen verran hyvältä, että päätin tehdä materiaalia lisää. Keväällä ’98 biisejä oli sitten sen verran, että ajattelin “julkaista” tuon omakustanteisen mini-CD:n.

2. Kun teet kappaleita, niin onko sinulla mielessäsi minkäänlaista maailmaa/paikkaa, johon musiikkisi kuuluu?

– Joskus on ja joskus ei. Uudet lyriikat, ja musiikki myös, kertovat kylmästä maailmasta porttien toisella puolen.

3. Jos tekisit videon/elokuvan kappaleesta “Hänen jäätävä katseensa”, niin millainen se oli?

– Varsin mielenkiintoinen ajatus. Videoiden tekoon en kyllä ole syvemmin perehtynyt, mutta siinä olisi luultavastikin kuvattuna suomalaista talvimetsää yöllä ja henkilöä, joka harhailee siellä seuraten lumeen poljettuja jälkiä. Loppujen lopuksi paikassa, jonne jäljet johtavat, hän kohtaa naisolennon ja jäätyy siihen paikkaan katsellessa kauneutta silmiin..

4. Ovatko kappaleesi kenties ikään kuin jonkinlaisia “matkoja”?

– No tavallaan. Uskon, että jokainen kuulee/kuuntelee ne silti omalla tavallaan ja niistä tulee eri asioita mieleen. Musiikki on aina moniulotteista.

5. Uusi levy on ilmeisesti teon alla. Missä vaiheessa se on?

– Kyllä. Uutta materiaalia olen työstänyt pikkuhiljaa koko talven 1998-99 ajan ja se on vielä keskeneräinen. Näillä näkymin sitä tulee ulos – jossain muodossa – tässä joskus keväällä/kesällä ’99 tai sitten myöhemmin.

6. Millaisia muutoksia tulevalla levyllä on mahdollisesti kuultavissa? Aiotko kenties avata suutasi vai jatkuuko linja edelleen musiikin kerrontana?

– Uskoisin, että uusi materiaali on paljon “kehittyneempää” ja paljon enemmän omaa tyyliään. Instrumentteja on jonkin verran enemmän ja biisit monimutkaisempia. Ensimmäinen julkaisu oli vain pientä alkusoittoa tälle nykyiselle, uudelle materiaalille. Jotain lyriikkaa on tullut kirjoiteltua ja myös vokaaleja olen suunnitellut, että jossain muodossa saisi niitäkin olla mukana. Hallitsen kuitenkin paremmin tuon musiikin teon entä lyriikoiden kirjoittamisen, joten ei niitä vokaaleja varmasti paljoa tule olemaan.

7. Minkä nimikkeen alla laitat musiikkisi? Saatana, viikinki, horror vai minkä?

– Jos siihen nyt jotain pitää sanoa, niin se voisi olla vaikka nimikkeen “dark synthetic/ambient music” alla.

8. Ja sitten pienet perustelusi valinnalesi.

– Musiikillani kerron vain omasta fiiliksistäni ja omaa tarinaani, ei sillä yritetä “valistaa” ketään, tai mitään, jollain erityisellä asialla. Sellainen kuuluu ihan muihin yhteyksiin. Hän joka musiikkiani kuuntelee keksikööt omat nimikkeensä sille, jos siltä tuntuu. Minusta se ei ole niin tarpeellista.

9. Olen kuullut hiljattain, että sinulla olisi joku projekti meneillään. Kertoisitko minulle ja lukijoille lisää asian tiimoilta.

– No jonkin muotoinen metallibändi on ollut suunnittelilla jo pitkään, mutta en ole vielä sellaista saanut kasaan. Kuitenkin koneella tulee tehtyä jonkin verran metallimusaa ja olet saattanut sitten kuulla niistä jotain puhuttavan..

10. Kuka on suosikkikirjailijasi?

– Niitähän nyt on moniakin, mutta mainita voisi seuraavat: H. P. Lovecraft, Dan Simmons, R. E. Howard, Lucius Shepard, S. King jne.

11. Millaisia ajatuksia sinulla on luontoa kohtaan?

– Luonto merkitsee minulle yksinäisyyttä, hiljaisuutta, rauhaa ja tietysti mahtavia voimia, joiden rinnalla ihminen on äärimmäisen pieni. Tottakai luonto on myös enemmän tai vähemmän inspiraation lähde.

12. Kumpi on sinulle mieluisempi? Talvi vai kesä?

– Talvi, vaikka syksy voittaa senkin.